El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona ha presentat nou actuacions, que ja estaran enllestides durant el segon trimestre del 2024
El president, Miquel Noguer, ha destacat que «la corporació estarà al costat de tots els municipis de la demarcació que ho necessitin»
Bona part dels municipis de les comarques gironines es troben en situació d’emergència –a la zona de l’Alt Empordà, des de fa més de tres mesos–, un cop les reserves del sistema Ter-Llobregat s’han situat per sota del 16 %. Aquesta situació no només es pot constatar en els embassaments d’aigües superficials, sinó que també afecta els nivells dels aqüífers, que han empitjorat tant en quantitat com en qualitat per manca de recàrrega natural.
Aquest escenari, juntament amb l’absència continuada de pluges dels darrers tres anys, ha motivat que la Diputació de Girona hagi decidit actuar davant el risc que no es pugui disposar d’aigua suficient per a l’abastament dels municipis. En aquest sentit, a través del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, ha planificat un pla de xoc per fer front a la sequera. Es tracta de nou actuacions per valor de 4.524.528,40 euros de fons propis repartides pel litoral i el prelitoral gironí, l’àmbit competencial del Consorci d’Aigües.
El president de la Diputació de Girona i del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer, ha incidit en la necessitat d’actuar i trobar solucions: «Si no plou, el problema s’anirà fent més gros. En primer lloc, cal un exercici de conscienciació general de la ciutadania i, després, nosaltres també fem aquest esforç addicional perquè, quan la població obri l’aixeta, hi continuï sortint aigua».
Aquest paquet d’actuacions d’emergència està projectat perquè estigui tot executat durant el segon trimestre d’aquest 2024, abans de l’estiu. Les actuacions estan focalitzades a garantir l’abastament en alta a través de la recuperació i obertura de nous pous i captacions, la protecció de la qualitat de l’aigua i l’automatització de la gestió dels serveis. Els projectes són els següents:
- Construcció d’un pou a la captació de Gualta (Baix Empordà). Aquesta actuació ja està completada, per un total de 220.191,41 euros. En la situació actual d’emergència, les captacions de Gualta abasteixen més del 90 % de l’aigua de l’antiga Mancomunitat de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent, i la reposició d’aquest tercer pou assegura la garantia de subministrament d’aigua encara que algun dels altres dos tingui una avaria important. Fins ara no hi havia substitució possible i, davant de la impossibilitat de complementar l’abastament a través de l’artèria de la Costa Brava Centre, posava en risc el servei en cas d’algun imponderable.
- Recuperació d’un pou de l’antic abastament a Cadaqués al paratge de la Gallinera, dins el terme municipal de Castelló d’Empúries. S’ha recuperat un pou fora de servei des de la construcció de l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) d’Empuriabrava el 1987, que s’ha pogut reformar i reconnectar a la xarxa que l’abasteix. Ja té el permís favorable del Departament de Salut de la Generalitat i actualment se n’està tramitant la concessió per a abastament a l’Agència Catalana de l’Aigua. Es preveu que el pou estigui operatiu en poques setmanes com a recurs no superficial a l’ETAP d’Empuriabrava. Les obres tenen un cost de 305.000 euros.
- Protecció de la qualitat de l’aigua a l’ETAP de Torrent i a l’ETAP d’Empuriabrava. Són dues actuacions similars, en què es desenvoluparà un tractament addicional, de dosificació de carbó actiu en pols. En el cas de l’ETAP de Torrent, l’actuació, de 115.000 euros, ja està acabada. A l’ETAP d’Empuriabrava, estarà completada durant aquest primer trimestre del 2024 i tindrà un cost de 150.000 euros.
- Reforçament del tractament de l’ETAP de Montfullà (Bescanó) per garantir la potabilitat de l’aigua. Es tracta d’una actuació de 305.000 euros que ja es troba a la recta final i requerida pel Cicle de l’Aigua del Ter (CATSA) davant un empitjorament de la qualitat de l’aigua que sortia de la potabilitzadora. S’hi porten a terme dues actuacions. Per una part, un tractament de carbó actiu en pols, i per l’altra, la instal·lació d’un sistema que permet millorar la mescla dels reactius amb l’aigua i ser més eficaços en el tractament.
- Reposició de la impermeabilització dels dipòsits d’abastament en alta de Portbou i Colera. El passat 1 d’octubre, el Consorci d’Aigües va assumir la gestió de l’abastament en alta d’aquests municipis de l’Alt Empordà. Durant la inspecció de les noves instal·lacions, s’hi va evidenciar la necessitat d’actuar-hi per evitar pèrdues d’aigua, i més en una de les zones més afectades per la sequera. Està previst que les obres costin 462.656,35 euros i que s’acabin durant el primer trimestre del 2024.
- Instal·lació de sistemes de telecontrol als abastaments de la Mar d’Amunt, a la zona del cap de Creus. La distància de les instal·lacions i les necessitats de regulació fan imprescindible la gestió a distància per visualitzar els nivells d’aigua, analitzar-los i controlar-los d’una manera més precisa i àgil. Aquests nous sistemes, que han costat 200.000 euros, estaran actius en menys d’un mes.
- Obra de construcció d’una bateria de pous com a captació d’emergència a l’aqüífer de la vall baixa del riu Muga per abastir l’ETAP d’Empuriabrava. A la Costa Brava Nord, el 95 % de l’aigua subministrada per a abastament és superficial, provinent de l’embassament de Boadella i captada a Vilanova de la Muga. Davant el risc que aquest recurs s’esgoti en el tercer trimestre d’aquest any a causa de la sequera i es posi en risc l’abastament en alta als municipis connectats a aquesta xarxa, el Consorci d’Aigües té previst construir pous addicionals d’aigua subterrània per dotar l’ETAP d’Empuriabrava de recursos no superficials que garanteixin els volums d’emergència. En l’actualitat, s’estan fent els sondatges per decidir on i quants pous es construiran. En aquesta actuació, s’ha reservat un milió d’euros per, si calgués, fer el tractament per reduir la sal de l’aigua provinent d’aquests pous. En total, costarà 2.674.200 euros.
- Obra d’automatització de les derivacions de l’antiga Mancomunitat de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent. Permetrà automatitzar la gestió de les vàlvules de subministrament als diferents municipis, que era és manual, i ser més acurats i eficients en cas que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) dictamini l’aplicació de restriccions a l’abastament. L’actuació té un cost de 92.480,64 euros i acabarà durant el primer trimestre d’aquest 2024.
El gerent del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Jordi Agustí, ha destacat: «Aquestes actuacions ens garanteixen aigua per l’estiu, però ja estem treballant també per després de l’estiu i també mirant al futur, amb la posada en funcionament d’una planta pilot de purificació d’aigua a Roses, que ens permetrà recarregar els aqüífers costaners i tenir una reserva d’aigua per a futures situacions d’emergència».
Mà estesa a tots els municipis gironins
El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona és un ens públic integrat per la Diputació de Girona i quaranta-set municipis del litoral i el prelitoral gironí. En aquest sentit, el president, Miquel Noguer, ha volgut deixar clar que la corporació també estarà al costat dels municipis de la demarcació que no estiguin consorciats en un tema tan sensible com el de la sequera.
«Com ja va passar amb el temporal Gloria o la covid-19, la Diputació de Girona hi serà. Aquest és el mandat de l’aigua i la corporació estarà al costat de tots els municipis que ho necessitin. Sempre hem procurat ser-hi i ara no serà una excepció», ha explicat Miquel Noguer, que ha recordat que el Fons de Cooperació Econòmica i Cultural ara és de lliure disposició i pot servir per resoldre temes d’aigua.