L’objectiu del projecte és plantejar un repte al voltant de cada objectiu de desenvolupament sostenible (ODS) als estudiants d’universitats catalanes
El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona s’ha vinculat enguany al projecte Blockchain4SDG i és l’ens col·laborador de la segona edició, que té com a eix central el món de l’aigua.
El Centre Blockchain de Catalunya (CBCat) és l’impulsor d’aquesta iniciativa, que té la voluntat de plantejar un repte al voltant d’un objectiu de desenvolupament sostenible (ODS) fins a arribar a la totalitat dels disset, i fer-ho conjuntament amb altres institucions o empreses. Els estudiants de les universitats catalanes que s’hi inscriguin han de proposar solucions vehiculades mitjançant tecnologia blockchain (també coneguda com a cadena de blocs) al repte plantejat.
La tecnologia blockchain o cadena de blocs se sustenta sobre un registre permanent, immutable i segur, que garanteix les transaccions de forma descentralitzada, sense intermediaris ni seu central. La base de dades és distribuïda i encriptada, per la qual cosa la informació que conté és transparent i no pot ser ni esborrada ni modificada.
El Consorci d’Aigües sempre ha tingut el compromís innegociable de vetllar per la sostenibilitat ambiental. I ara més que mai, en la línia dels ODS, que guien la implementació de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al desenvolupament sostenible.
En aquesta edició, s’ha escollit el sisè punt dels ODS: aigua neta i sanejament. El repte proposat pel Consorci d’Aigües és el següent: «Implementació de la tecnologia blockchain a l’operació de la planta pilot de purificació d’aigua regenerada destinada a la recàrrega d’aqüífers d’abastament per a la fiabilitat en la lectura i processament de la informació».
Inscripcions obertes
Els estudiants interessats a participar en aquesta edició de Blockchain4SDG s’hi poden inscriure fins al 30 de novembre a través del formulari que trobaran al lloc web del CBCat: http://www.cbcat.io/blockchain4sdg/. Hi poden participar tots aquells estudiants de les universitats catalanes que estiguin cursant l’últim any de carrera o un màster de qualsevol disciplina.
Les inscripcions es poden fer en grups ja formats de quatre persones o de manera individual per tal que l’organització assigni els grups. Els grups poden barrejar estudiants de diferents universitats i també de diferents especialitats.
Els treballs definitius s’entregaran a principis de febrer del 2022 i, un cop hagin estat avaluats pel jurat, es designarà un guanyador, que serà anunciat en una cerimònia d’entrega de premis.
El CBCat
El Centre Blockchain de Catalunya té com a finalitat promoure l’adopció d’actius digitals i tecnologies descentralitzades (DLTs) a Catalunya mitjançant la difusió i alfabetització digitals. Promou, explica, i educa sobre la tecnologia blockchain, casos actuals d’aplicació i possibilitats futures. També té la missió de projectar Catalunya com a actor digital en l’esfera internacional.
El projecte del CBCat està promogut pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i la Cambra de Comerç de Barcelona.