El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona va rebre, divendres passat, la visita d’una de les veus més qualificades del món en l’àmbit de la regeneració d’aigua. Es tracta del doctor Takashi Asano, un enginyer ambiental americà d’origen japonès i actualment professor emèrit de la Universitat de Califòrnia (Estats Units).
Asano, de 85 anys, ha dedicat tota la seva experiència acadèmica i professional a l’enginyeria ambiental i de recursos hídrics, i està especialitzat en recuperació, reciclatge i reutilització d’aigua. El seu prestigi internacional el va portar a guanyar el Premi Estocolm de l’Aigua el 2001, considerat el Nobel de l’aigua.
La seva relació amb el Consorci d’Aigües ve de lluny. L’any 1985 va ser convidat a les primeres jornades de reutilització d’aigües que van tenir lloc a Castell-Platja d’Aro. Des de llavors, ha anat seguint l’evolució del servei de regeneració, que es va posar en funcionament poc després, ja fa més de tres dècades.
El doctor Takashi Asano va mantenir una trobada amb el gerent, Jordi Agustí, i posteriorment amb l’equip tècnic de l’organisme. També hi va assistir el professor Rafael Mujeriego, catedràtic jubilat d’enginyeria ambiental de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de la Universitat Politècnica de Catalunya i actual president d’ASERSA (Asociació Española de Reutilización Sostenible del Agua). Durant molts anys, Mujeriego ha col·laborat amb el Consorci d’Aigües per al desenvolupament de la reutilització planificada de l’aigua.
Durant la trobada, van coincidir a apuntar que, en el futur i ateses les incerteses del canvi climàtic i de l’augment de població a la Terra, l’ús de l’aigua purificada i renaturalitzada serà una de les solucions per donar garantia al proveïment d’aigua de les poblacions humanes. La tecnologia actual permet restaurar la qualitat de l’aigua utilitzada fins al punt de poder-la tornar als aqüífers d’on ha sortit i, en línia de costa, donar-li un nou ús i evitar la seva contaminació amb sal a través de l’abocament al mar. En aquest sentit, i en línia dels objectius del desenvolupament sostenible, els menors costos energètics de la purificació de l’aigua respecte la dessalinització fan que aquest sigui un camí que actualment està essent explorat en diferents parts del món.