Actualidad

Posada la primera pedra de la potabilitzadora de l’Escala, que garantirà l’abastament i la qualitat de l’aigua al municipi

L’equipament, ubicat en una parcel·la de 5.851 m2 dels terrenys de Mas Martí, estarà construït l’estiu del 2025 i tindrà una capacitat de 14.000 m3/dia

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona finançarà la major part dels 7.206.897,79 euros (sense IVA) de cost del projecte, que també rebrà un ajut de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)

El president de la Diputació de Girona i del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer; l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, i la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Anna Torrentà, han posat aquest dimarts al migdia la primera pedra de la futura estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de l’Escala.

L’equipament, que estarà ubicat en una parcel·la de 5.851 m2 dels terrenys de Mas Martí, a l’est del nucli urbà, garantirà l’abastament i la qualitat de l’aigua al municipi que, en algun moment puntual, ha ofert paràmetres de ferro i manganès. La previsió és que els treballs durin un any i estiguin enllestits l’estiu del 2025.

Actualment, l’Escala s’abasteix mitjançant quatre pous actius i un cinquè en reserva. L’aigua captada s’impulsa a través de canonades fins als dipòsits d’emmagatzematge, on l’aigua es tracta per ser distribuïda. Són quatre dipòsits, dos dels quals es troben a la zona del Pedró i dos més al Puig Sec, a Montgó.

Actualment, el consum anual al municipi és de 2.304.000 m3/any, amb un consum mitjà de 6.312 m3/dia i, durant l’època estival, d’11.362 m3/dia. Amb la potabilitzadora, la capacitat serà de 14.000 m3/dia, amb la possibilitat d’una potencial ampliació en el futur de fins a 21.000 m3/dia.

El president de la Diputació de Girona i del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer, ha destacat que aquesta és «la segona inversió més important del Consorci d’Aigües en abastament en els últims vint anys»: «L’aigua és un bé essencial per la qualitat de vida de les persones i el nostre ADN és donar qualitat d’aigua i servei als ajuntaments, com ara el de l’Escala».

Un cop l’ETAP entri en funcionament, el Consorci d’Aigües assumirà la gestió de l’abastament d’aigua en alta a l’Escala i també adquirirà la titularitat d’ús tant dels pous com dels terrenys.

L’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, ha remarcat: «Avui ens trobem davant un projecte important, modern i sostenible. Una estació de tractament que ha de solucionar els problemes del present, però també del futur, ja que ha estat pensada per probables escenaris futurs de major salinització de l’aqüífer. Un projecte situat en un punt estratègic, entre els cinc pous de captació d’aigua municipal per reduir la distància de canalització, i molt a prop de l’estació depuradora per connectar-la i enviar-hi els líquids sobrants del tractament».

Les obres tenen un pressupost de 7.206.897,79 euros, sense IVA. La majoria els finançarà el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona (5.263.297,79 euros) i la part restant (1.943.600 euros) els aportarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la Generalitat, a través de la línia d’ajuts per a inversions en actuacions d’abastament en alta.

La delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Anna Torrentà, ha destacat: «La nova planta millorarà la qualitat de l’aigua, garantirà tant les demandes actuals com les futures i apostarà per l’eficiència energètica amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques per cobrir part de la demanda de la nova potabilitzadora».

L’acte ha comptat amb l’assistència de nombroses autoritats, entre les quals el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Pere Parramon; la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Anna Torrentà; l’exalcalde de l’Escala i diputat al Parlament de Catalunya, Víctor Puga, i els diputats de la Diputació de Girona Joan Martín i Josep Maria Martínez Chinchilla.

 

Una obra àmpliament reclamada

El projecte, que s’havia començat a gestar en l’anterior mandat, inclou una línia de tractament d’aigua mitjançant oxidació prèvia de l’aigua amb permanganat potàssic, aeració, barreja ràpida amb coagulant, floculació, decantació, filtració, desinfecció amb raigs UV i, posteriorment, desinfecció amb clor.

Així, es preveu la construcció d’un edifici principal amb estructura prefabricada que allotjarà un decantador, una zona de treball amb possibilitat d’acollir una futura nova línia de filtració, filtres de sorra, dipòsits de recuperació, aigua de neteja i aigua tractada, la desinfecció UV, les sales de clor, quadres elèctrics, un taller i un grup electrogen, la impulsió a dipòsits municipals, la zona de control, les sales de químics de l’obra d’arribada i de la deshidratació de fangs i, finalment, els serveis auxiliars de la planta.

D’altra banda, el dipòsit espessidor de fangs, de planta rectangular, s’ubicarà prop de l’obra d’arribada i al costat de l’edifici de deshidratació, que allotjarà les bombes d’alimentació des de l’espessidor i els equips de deshidratació de fangs. L’edifici de bufadors se situarà a l’extrem oest de la parcel·la.

 

Una part d’autoconsum energètic

L’alimentació elèctrica de la potabilitzadora s’efectuarà a través d’un nou centre de transformació de mitjana tensió de 25 kV, ubicat en una caseta dins la mateixa parcel·la. Alimentarà el quadre general de baixa tensió, situat a l’edifici de filtres, dipòsits i desinfecció, a partir del qual s’alimentaran la resta de subquadres elèctrics. S’instal·larà un grup electrogen que entrarà en funcionament de manera automàtica quan detecti un zero de tensió per part de la companyia elèctrica.

També s’instal·laran plaques solars fotovoltaiques a la coberta de l’edifici principal de la potabilitzadora per reduir les emissions de CO2, amb una potència instal·lada de 191,36 kWp.

L’automatització i el control de la planta es faran a partir de diferents controladors lògics programables (PLC) situats al costat dels quadres elèctrics dels diferents edificis que integren l’equipament.

Sede electrónica y transparencia

Bienvenido/a

Bienvenidos a la Sede electrónica del Consorcio de Aguas Costa Brava Girona, el espacio virtual que ponemos a disposición de los particulares y entes públicos para acceder a la información, los servicios y los trámites electrónicos.